Συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Μπίζα,τον πιο πολυταξιδεμένο άνθρωπο στον κόσμο.

Έχει ταξιδέψει σε 195 χώρες,έχει 43 διαβατήρια,το όνομα του έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες και είναι ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στο Βόρειο αλλά και το Νότιο Πόλο υψώνοντας μάλιστα και την ελληνική σημαία.

Το National Geographic Traveller , η  China Daily και καμιά εικοσαριά άλλα έντυπα από τη Βραζιλία μέχρι το Βιετνάμ όπως μας δήλωσε τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον πιο πολυταξιδεμένο άνθρωπο του κόσμου.Ο λόγος για τον Χαράλαμπο Μπίζα από την Άρτα.

Όταν του ζητήσαμε να μας παραχωρήσει την συγκεκριμένη συνέντευξη βρισκόταν στο Βορειοανατολικό Κονγκό στην πόλη Κισανγκάνι και ετοιμαζόταν να διασχίσει τον ποταμό Κονγκό.

Συνέντευξη Άρτεμις Καλαμογιώργου

Σας έχουν δώσει τον τίτλο  «Ο Έλληνας Φιλέας Φογκ»  όταν το διαβάσατε πρώτη φορά πώς σας φάνηκε;

Διασκεδαστικό.  Αλλά κάπως προσδιόρισε το ότι  έχω ταξιδέψει ανά τον κόσμο . Ο ήρωας του Ιουλίου Βερν  φυσικά είχε ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει και είχε έναν αγώνα δρόμου με το χρόνο. Εγώ δεν είχα καν στοίχημα με τον εαυτό μου ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτώ και τις 195 χώρες του πλανήτη. Απλά ταξίδευα ικανοποιώντας την αγάπη μου για εξερεύνηση και στο τέλος συνέβη.

Πότε κάνατε το πρώτο σας ταξίδι και που;

Όταν ήμουν 22 χρονών στα συνηθισμένα. Στις γειτονικές χώρες . Βουλγαρία με Ρουμανία την πρώτη φορά , Τουρκία τη δεύτερη , Γιουγκοσλαβία και Ουγγαρία την  τρίτη. Όλα με ωτοστόπ.

Είστε πράγματι ο πιο πολυταξιδεμένος Έλληνας;

Δεν ξέρω στην Ελλάδα αλλά το National Geographic Traveller , η  China Daily και καμιά εικοσαριά άλλα έντυπα από τη Βραζιλία μέχρι το Βιετνάμ με χαρακτήρισαν  τον πιο πολυταξιδεμένο άνθρωπο του κόσμου. Κάτι θα ξέρουν . Είμαι της λογικής αν αξίζεις κάτι άσε τους άλλους να μιλήσουν  για σένα.

Ποιες χώρες αγαπήσατε περισσότερο και γιατί;

Τη Ρωσία για την κουλτούρα , το σεβασμό προς τις διαχρονικές αξίες  και τον αυθεντικό χαρακτήρα. Φυσικά για τα μνημεία , την πολυμορφία, την τέχνη  την άγρια φύση . Ένιωσα την ανάγκη πως έπρεπε να γράψω ένα βιβλίο για τα 30 χρόνια που ταξιδεύω στην Ρωσία και εξέδωσα έναν οδηγό με τον ελληνικό τίτλο ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ και αγγλικά ALL RUSSIA GUIDE.

Ποιο ταξίδι ήταν αυτό που θα σας μείνει χαραγμένο στο μυαλό;

Το ταξίδι της Κεντρικής Ασίας  στις πέντε ανεξάρτητες από την πρώην Σοβιετική Ένωση χώρες όπως το Τατζικιστάν, Η Κιργισία, το Καζαχστάν ,το Ουζμπεκιστάν και η Τουρκμενία. Δύσκολες καταστάσεις , πολλές αντιξοότητες  και περιπέτειες αλλά μεγάλη εμπειρία!

Υπάρχουν δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σ’ αυτά τα ταξίδια; Θυμάστε μια από τις μεγαλύτερες;

Η πρώτη μεγάλη δυσκολία ήταν ότι με βάλανε στα κρατητήρια της Ασφάλειας στη Βεγγάζη της Λιβύης γιατί φωτογράφιζα στην αγορά . Η δεύτερη είναι τώρα σ’αυτό το ταξίδι στο Κονγκό όπου κάθε λίγο εμφανίζεται αστυνομικός ασφαλίτης ή κάποιος απ την υπηρεσία ελέγχου διαβατηρίων και ψάχνει αφορμή να βγάλει χρήματα. Προσπαθεί  να σου  σπάσει  τα νεύρα αλλά χάνεις μονίμως χρόνο προσπαθώντας να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Σε ποια χώρα από όλες αυτές που επισκεφτήκατε θα μπορούσατε να μείνετε εκεί μόνιμα;

Ίσως στη Γερμανία ή στον Καναδά. Μου αρέσει η ποιότητα ζωής ο σεβασμός στον πολίτη και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το όνομα σας έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες, ήταν ένας στόχος;

Νομίζω ότι το απάντησα εμμέσως  στην αναφορά μου και τον συσχετισμό με τον Φιλέα Φόγκ. Δεν είχα κανένα στόχο ή φιλοδοξία να με γράψει κανείς . Ούτε τώρα που ταξιδεύω  πάνω από 300 μέρες το χρόνο εξερευνώντας άγνωστες γωνιές του πλανήτη. Μ’αρέσει να γνωρίζω τον κόσμο και να μοιράζομαι όσα μαθαίνω ,  με όσους ενδιαφέρονται. Ελπίζω να συνέβαλα με τον τρόπο μου κι άλλοι ταξιδιώτες φίλοι ή απλά γνωστοί  να γνωρίσουν τον κόσμο.

Υπάρχουν πολλοί που ονειρεύονται να ταξιδέψουν αλλά δεν το τολμούν ή πιστεύουν πως είναι ένα χόμπι που απαιτεί πολλά χρήματα. Τι έχετε να τους πείτε;

Γιατί δεν το τολμούν; τι τους φοβίζει; Το άγνωστο; Μπορούν να πάνε κάλλιστα μ ένα ταξιδιωτικό γκρουπ να πληρώσουν λίγα και θα δουν πολλά. Ας ξεκινήσουν απ την Κωνσταντινούπολη . Οι ομαδικές εκδρομές με πούλμαν κοστίζουν 190 Ευρώ. Πιο φτηνά και από το τριήμερο στο σπίτι σου.

Τι έχετε πάντα μαζί σας σ’αυτά τα ταξίδια;

Διαβατήριο πιστωτική κάρτα και  το « 1-2-3»

1 ζευγάρι παπουτσια

2 Εσώρουχα , παντελόνια και πουκάμισα

3 φάρμακα Ασπιρινες Αντιβιοτικά Αντιδιαρροϊκά

Όλα σε μια χειραποσκευή

Που βρίσκεστε τώρα;

Στο Βορειοανατολικό Κονγκο στην πόλη Κισανγκάνι. Περιμένω να βρω μαούνα που θα σαλπάρει κάνοντας τον κατάπλου του ποταμού Κονγκό διασχίζοντας απομονωμένες περιοχές και χωριά της ενδοχώρας.

Ποιο θα είναι το επόμενο προγραμματισμένο σας ταξίδι;

Νέα Καληδονία ,στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ολοκληρώνω έτσι την εξερεύνηση του  τελευταίου αρχιπελάγους του Νότιου Ειρηνικού που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και περιλάμβανε τη Γαλλική Πολυνησία , τα νησιά Κουκ, τα νησιά της Σαμόα, την Τόγκα , τα Φίτζι , Το Βανουάτου , τα Νησιά Σολομώντος και τη Νέα Γουινέα.

Οι φωτογραφίες έχουν χρησιμοποιηθεί απο το λογαριασμού του κ.Μπιζά μετά απο άδεια του.

https://www.peopleofgreece.gr/synenteyxii-me-ton-charalampo-mpizaton/?fbclid=IwAR3Uz3A8nPLUMyMD-0OO2F8fBMtrJxCJLpSrdP0t5t5S-PmP0q9FUUpgRz4