Той е посетил всяка страна в света… по два пъти

Посещението на всяка страна по света е сериозен подвиг. Обаче да го направиш по два пъти е практически нечувано.

Гъркът Бабис Бизас твърди, че не само е посетил всичките 195 държави в света, но го е направил два пъти, съобщава Daily Mail.

64-годишният мъж посочва, че това го кара да се чувства като “най-пътувалия човек” на планетата.

Бабис Бизас стартира пътуванията си на 22 години, започвайки с най-близките страни до Гърция: Турция и България.

На следващата година той решава да напусне университета и посещава Афганистан и Пакистан. Останалото е история.

Разбира се, пътуването по света не е евтино, така че Базис трябва да разполага с работа, която му позволява да продължи да го прави.

След кратък престой на гръцки кораб, плаващ между Африка, Америка и Шри Ланка, той започва работа като екскурзовод, организиращ екскурзии до места, които са далеч от утъпканите туристически маршрути. Пътува повече от 300 дни годишно.

До 2004 г. той е посетил всичките 195 държави в света по веднъж, включително Северния и Южния полюс, според Daily Mail.

“Когато го направих, се запитах: какво да правя сега? Трябва да напиша книга или да продължа да пътувам”, казва той. “Разбира се, избрах втория вариант.”

Базис решава да използва втората си визита, за да проучи държавите малко по-надълбоко. По думите му все едно не сте били някъде, докато не сте в състояние да изнесете цял час лекция за дестинацията.

През всичките си пътувания гъркът не е самотен пътешественик. Жена му Пенелопи, която живее в Итака, Гърция, от време на време се присъединява към него.

Рекордът “най-пътувалия в света” вече не е част от Книгата на световните рекорди на Гинес, но титлата е присъдена на Бизас през 2015 г.

Гъркът има планирани пътувания до 2020 г., така че изглежда, че има шанс да посети всички страни на планетата по три пъти.

https://profit.bg/svezho/toy-e-posetil-vsyaka-strana-v-sveta-po-dva-pati/